Milka, Kinder Schoko-Bons, M&Ms: To tylko niektóre wyroby czekoladowe, w których znajdziemy owady i ich odchody.

Owady w słodyczach – do tych produktów czekoladowych dodawane są owady i ich odchody. Insekty są od dawna składnikiem wielu produktów. Występują również w markowych produktach, takich jak M&Ms, Schoko-Bons i niektórych rodzajach znanej na całym świecie czekolady Milka. Jemy insekty nie zdając sobie z tego sprawy

W styczniu br. Unia Europejska dopuściła do obrotu spożywczego mąkę ze świerszcza domowego.  Tym samym liczba owadów, które mogą być jadane na terenie UE wzrosła do trzech. Wcześniej, tj. w czerwcu 2021 roku, Komisja Europejska zezwoliła na dodawanie do żywności larw mącznika młynarka, a w listopadzie 2021 dodała na listę produktów żywnościowych szarańczę wędrowną.
Szarańcza podobnie jak świerszcz domowy, może być spożywana w formie mrożonej, suszonej lub sproszkowanej. Lista artykułów spożywczych z domieszką owadów jest bardzo długa. Jeśli jesteś uczulony na pajęczaki, skorupiaki i mięczaki lub nie masz ochoty spożywać żywności z owadami powinieneś dokładnie czytać etykiety. Czytaj także: Owady w żywności zagrożeniem dla alergików

Owady w słodyczach: Karmin

Okazuje się jednak, że insekty zjadamy nieświadomie już od dłuższego czasu. Dodawane są do kosmetyków oraz żywności. Co najgorsze zawierają je ulubione słodycze dla dzieci.

Czerwony barwnik, który znajduje się w wielu produktach spożywczych i kosmetykach, jest uzyskiwany z owadów. Barwnik otrzymuje z owadów żyjących na kaktusach – czerwców kaktusowych. Znajdziemy go na liście składników oznaczonego jako „ czerwony karmin ”, „karmin” lub „E 120”. W kosmetyce jest również oznaczany jako „CI 75470”, „karmina” lub „kosenila”

Są one hodowane na plantacjach lub zbierane na wolności, a zabija się je przez działanie wysoką temperaturą. Które produkty zawierają ten barwnik?  Popularne cukierki, takie jak M&Ms, mają na liście składników „karmin”. Ten sam barwnik znajdziemy także w Trolli

Barwnik E120 znajdziemy m.in. w niektórych jogurtach np. Danone, we wszelkiego rodzaju słodyczach i czerwonych cukierkach, takich jak MentosyM&MsSkittles czy żelki Haribo, w czerwonych napojach, dżemach truskawkowych lub malinowych, w słodkich syropach. Barwnik ten też znajdziemy w kiełbasach, a nawet i w keczupie. Czerwony barwnik używany jest także do produkcji chipsów, np. bekonowych.

Owady w słodyczach: Szelak, czyli odchody owadów w słodyczach

Szelak — odmiana żywicy, którą pozyskuje się z wydzieliny czerwców. Owady te, żyją na drzewach szelakowych rosnących w Tajlandii i Indiach. Szelak znajduje swoje zastosowanie, między innymi w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, przy produkcji różnego rodzaju farb, lakierów i tuszy. W Europie E904 uznano go za substancję bezpieczną dla zdrowia i dopuszczono ją do obrotu. Dodatek do żywności E904, znany również jako szelak, znajduje się w Kinder Schoko Bons, czy w niektórych czekoladach Milka. Szelak jest stosowany do nabłyszczania do owoców, szczególnie jabłekmelonów czy truskawek.